Isnin, Februari 28, 2011

jangan bagi jangkit hati kustamu itu...

abah aku slalu pesan, jangan ketat2, masam2, marah2 muke tu...nanti...


1. semua pintu neraka terbuka luas untuk kite. T.T

2. rezeki tak datang...taknak..T.T

3. jodoh tak lekat...(phew..seb baik da belaki..)

4. hati tak tenang...

5. kawan pon tak ramai...
abah pesan lagi...muke kene senyum sokmo, walaupon tengah masalah berat berpikul2 tan, tenang..pikir elok2...nanti...

1. Allah terangkan jalan untuk kite..:D
2. cepat je dapat jalan penyelesaian..

3. kawan senang dekat...
4. problem pon boleh setel cepat...:)

5. jodoh tu mencanak2 naik saham ko dowh!!! haha (tak, ni aku reka sendiri.)


jadi, bagi aku, ko nak jadi orang yang sedih, loser dlm hidup ko atau ko nak jadi orang happy, tenang dalam hidup ko? 

bagi aku, kenapa nak tambah konflik dalam dunia blogging ni kalau kite sendiri create this risk. cam aku penah mention dalam entri lepas, kalau sume orang sama, takde hikmah Allah ciptakan kita ni. 

bagi yang ditegur, ambil itu sebagai batu lonjakan paradigma untuk kamu baiki diri. dan bagi yang menegur di'tegur' balik kerana menegur secara kasar...

why dont u take that as an advice juge. bahawa kamu juga perlu menegur secara berhemah dan berhikmah. 
"kalau semua orang senyum
dunia tiada penyakit"
p/s: jangan jangkit kusta kamu pada aku. :)

xoxo

Ahad, Februari 27, 2011

layanla gambar bebudak ni sampai muntah






ngaaa...
 


 dekat lemongrass, the mines

 masih behave lagi...

 ngorat abang jual sushi kat kiosk sebelah...
=.='

muke besalah+tensen lepas kene marah+takot sebab dah tumpahkan air mummy.
(pastu kene marah, padan muke.hahahaha)

nota kaki tengah busuk: budak2 ni penghibur hati saya waktu tensen.
xoxo

Jumaat, Februari 25, 2011

gelak..gelak..aku sekeh kang!

wooo...garangnye cekgu raihan..pfft!! ;p
lantak.
tadi ade sambutan hari maulidur rasul dekat sekolah. macam entri aku sebelom ni, sekolah aku nih majorit budak melayu. otometiknye orang ISLAM.
so, sah2 la sambutan ni semepna meraikan hari kelahiran nabi Muhammad s.a.w kita...
program stat dengan seorang ustaz bagi ceramah tentang betapa hebat, betapa mulianya baginda. dengan lebih seribu mukjizat yang Allah kurniakan, dan mukjizat yang paling mulia dan kekal..al-Quran. subhanallah..


psst: nampak cantik kan ayat aku? sejuk je bebola mata korang bace kan?
=.='
jangan tertipu sayang2...pengisiannya dah cukup indah.
keadaannya? astaghfirullah..
senario 1: waktu penceramah mula n bagi salam.
---> budak2 yg duk blakang terkekek2 gelak, betepuk tampar. jadi, jawapan salam cume kedengaran mungkin dari baris pertama di hadapan saje..T.T

senario 2: kalau da intro pon camtu, mestila di tengah2 ceramah pon lebeh kurang kan?
----> TAK! takde yang kurang langsung. TERLEBIH BISING! 

senario 3: mesti korang ingat ape la cikgu2 buat sampai budak2 bising sampai ganggu majlis kan?
----> cikgu2 pon sembang juge..tapi sikit je la..bukan sume.. yang lain, sian aku nengok (aik, nengok je??), kejap2 bangun pegi tegur budak2, kejap2 geleng pale..ish2..amik name ugut nak bagi kat cikgu disiplin boleh dilawannye lagi...

senario 4: habis ceramah, ade selawat nabi same2. 
----> boleh agak kot kan? budak2 dapat sorang satu handout selawat nabi. ok part ni aku cukup marah!!! >.<
siap ade yang duk lipat2 buat macam origami haram jadah dorang! pastu gelak2!!!
p/s: sorila, bahasa aku bukan bahasa typical seorang cikgu (dalam kes ni, supan, penuh kesantunan, kewibawaan). jangan terasa ok, sebab aku takkan cakap berlapik. 


kalau korang yang terbace entri aku ni, tolongla bagi idea macammane korang nak hadapi senario2 cmni?
nota kaki: aku ni sampai dah nak propose je kat pengetua suh buat solat hajat n bace yasin. bagi halau setan kat dalam badan, otak budak2 nih.

sekian.

Khamis, Februari 24, 2011

kenapela ngan budak zaman skang???

aku cikgu. ye..cikgu skolah menengah. sekolah yang majoritinya anak bangsa aku, MELAYU.

aku cikgu moral. ajar anak bangsa lain, India n Cina. 
aku cikgu English. ajar sume bangsa.
dekat celah mane yang aku ni dikatakan cikgu pilih kasih?

budak MELAYU sound aku sebab aku baik dengan budak India n Cina.
budak India n Cina tanye aku sebab ape budak MELAYU, cikgu MELAYU suka marah2 dorang?



jawapan aku:
kepada budak MELAYU: saya baik dengan dorang sebab saya orang ISLAM. dalam Quran tak suruh saya cari gaduh dengan bangsa lain. 

kepada budak India n Cina : tak semua MELAYU tak suke pada kamu. cikgu kan sayang kamu sume.:)
moral of the story: kenapa jadikan perbezaan bangsa sebagai satu titik kita berpecah dan bermusuh? sedangkan banyak lagi titik2 lain yang boleh mengubungkan kita semua. 
ISLAM BUKAN MELAYU, ISLAM ADALAH SEMUA...

Rabu, Februari 23, 2011

movie review : sanctum

TOLONG!!!!! TOLONGLA!!!!!!!!




PLISS!!!!
TOLONGLA KORANG TENGOK CITER NI!!!!


(hambek kau, aku da jerit.haha)

semalam, again dengan takde kesedaran bahawa hari ni kerja, dan kerja sekolah berlambak2 aku n hubby pegi nunton wayang.ish2...

aku decide utk tengok citer as my fren told me this movie is superbly-awesome!
so, kitorg pon g alamanda n beli tiket 3d punye.(1st tiime..sian..)

sinopsis cite: bedasarkan cerita betol, sekumpulan hikers, cave divers yang teperangkap dalam gua devil's restriction disebabkan berlakunye cyclone kat dunia darat atas nun. (keep in mind, citer ini scenenye di dalam gua itu sahaja..name pon teperangkap kan)

so, untuk mencari jalan keluar, macam2 halangan yang dorang hadapi, dengan ahli kumpulan yang tak dengar arahan, bajet tau sangat pasal cave tu, dengan ahli yang sakit, dengan rambut tesangkut kat tali abah2 lagi, lemas lagi..macam2..pendek kate filem ni tentang


SURVIVAL OF THE FITTEST.
sangat!
oh ye, juga ade beberape scene yang menunjukkan action of mercy killing...jadi beware for those Muslims k...

dinasihatkan yang ade semput tu takyah tengok.sebab aku yang sehat ni pon, skali ngan laki aku, rase cam sesak nafas, takde oksigen, cam nak lemas je...
so, kalau korang bercadang nak g tengok wayang ujung minggu ni, silelah menuntun cerita


SANCTUM

p/s: bukanle aku tak sokong cerita melayu 'sini ada hantu'...aku mencari kualiti dan kepuasan... sini ada hantu pon bes hape.:)

~xoxo~

Isnin, Februari 21, 2011

si manja selesa disikat2...hoho

sape si manje aku? dan sape pula yang disikat2?

budak ni.
I
I
I
I
I
V


 sampai tekangkang2..hai la shiba...ish2..

oke mummy sikat belah sini pulak k..
 
mummy..sikatla lagi...syok ar..
mummy: baik...T_T
daddy: fengsan..=.='






proses imunisasi oleh dr. sheikh muzaphar???

mesti korang kompius kan ape jadahnye imunisasi dengan dr. sheikh muzaphar kite.
aku pon..dun wori..
last nite, i had a very weird dream..tersaaangatla weird tapi best.
aku mimpi aku dalam sebuah gudang dengan ade lagila orang2 lain. kitorang sume tengah tunggu kedatangan dr. sheikh muzaphar.sebabnye..
hari itu adalah penentuan keberjayaan eksperimen beliau yang dinamakan eksperimen IMUNISASI. jeng jeng..eceh.

sesampainye dr di gudang tersebut, die pon bagi brief pasal eksperimen die.fuh..semangat aku dengo..camneh die cakap.
dr: eksperimen ini saye telah jalankan selama 2 tahun setengah dimana saya telah ....
(aku tak sure pejadah die cakap, wei dalam mimpi kot..)
hari ini kita akan menyaksikan kejayaan ekperimen ini di mana tanah dan pokok cendawan yang saya telah tanam akan menjadi kenyal seperti elastik dan tidak akan tercabut.

.
.
.
.
.
.
.
agak2 korang faham tak? aku pon blur gak mase ni. ape kaitan imunisasi dengan cendawan???


pastu aku sambung balik la ye..dr datang kat aku. (=o=) cakap,
dr: okey raihan, (die tengah bukak satu kotak besar, pastu kuar asap2 n ade tanah sepetak n pokok cendawan.) cube lompat2 atas tanah tu dan cabut pokok cendawan tu.


========
aku pon dengan banggenye pegi..serius aku g lompat2 n tarik2 cendawan tu, tapi langsung tak cabut. leh tarik2 macam buble gum lagi.hohoho

giler ah. pastu bangun2 aku mcm blur, still tak dapat kaitkan imunisasi dengan cendawan...
T__T

laki aku gelak dekah2 bile aku citer mimpi aku nih.
p/s: untuk tak memesongkan korang, ni adalah maksud sebenar imunisasi.
Imunisasi merupakan satu proses memberi vaksin kepada bayi bertujuan untuk mencegah
penyakit-penyakit berjangkit. Vaksin ialah virus atau bakteria yang mati atau dilemahkan.
Imunisasi boleh diberi secara suntikan (melalui otot atau di bawah kulit) atau melalui mulut.
Kesan sampingan vaksinasi adalah perkara biasa dan pada kebiasaannya adalah ringan dan
tidak membahayakan.
kepada peminat dr.sheikh muzaphar, haku minta mahapla weh..huhu

Ahad, Februari 20, 2011

sudah ada mukablog? owwwow!!!

heh??? betoi ka??? sunggoh???

mungkin itu reaksi anda. haha..sungguh la wei..
now u can share ur profile with other bloggers too!!! hep2 hoorey!!!!!!!!!!

(oke, aku over disitu..)

so guys the bloggers around d world, joinla komuniti ini jika berkesempatan dan keberminatan.:))


click! di atas ini.

~xoxo~

restoran istana bambu..duduk di tengah kota

at the last entry, i did mentioned of how we planned to celebrate our mom's retirement day n birthday at so-known restoran istana bambu  or, the palace of bamboos restaurant?
haha
we did..an having a blast night! tempat tu sangat cantek ok...haihh..

masuk2 we were welcomed by a small mini paddy field..so cute..
then along the alley, there were ponds with ikan koi kot..
i shall say the ambiance was sooo... relaxing yet soothing..mendamaikan macam balik kampung saja.;p
so, kitorg pun duduk bersimpuh satu keluarga di sebuah pondok? or gazebo? ntahla, tapi sangat sempoi.

malas nak tulis banyak, korang layan saje gambar 2 minah yang membuat bingit malam semalam. =.='

 reena da pandai nak cakap2.hehe..

 pelik sungguhla budak kecik nih..adoi..

 sebelom pegi makan..

 2 sepupu nih sibuk begendang kat pondok tu.
nuha sara muke excited gile.hahaha

 nuha: oke2, kite pose jangan pandang kamera k.
reena: orait, dik nuha pandang sane kakak reena pandang belah sini k.
mak lang: aihh..peningla budak2 nih..=.='

 ikikiki..mummy janganla geletek kite..
mak lang: fengsan. T.T

peace u'olls!!!

haha, budak lagi sorang tu (reena)  tengah sebok kacau atok makan.

~xoxo~

Jumaat, Februari 18, 2011

happy birthday momma!!!

17hb FEBRUARI -is my mom's birthday!!!

dan hari persaraan beliau dari bidang perguruan..(anak die lak sambung keje lagi 30 tahun..huhu T.T)

so today, we'll celebrating her birthday at restoran istana bumbu. hoyeay!!!

tapi, perlu ke sekolah dulu..ouch! ade sekolah ganti..haih..
akan ambil seberapa banyak gambar 2 minah kepoh malam ini.yess!

so, mama, happy tutt...birthday.:)
we LOVE u soo much..
thanks for bringing these little menaces up thru these years..
hepi...hepi...hepi besday mak!!!!

xoxo

Rabu, Februari 16, 2011

Contest Si Manis Berbaju Kurung

tetengah tetimbung tebalik buat headcount, ngengade je masuk contest kan.haha
credit to my new friend, cik nally manis yang sudi menge'tag' aku kat entri contest die juge.
THANKS DEAR!!! :))

Ni masa g kenduri kawin kawan aku. (haha, aku rase aku berbaju kurung hanya bile g kijo ngan kenduri je kot..aish..)

oh yea, contest ni dianjurkan cikazaliahsalleh :)

jadi, dengan ini saye menge'tag' kengkawan saya



okies! done ..:) (harap menangla...haha)

jangan tinggal mummy and daddy wahai makhluk Tuhan paling seksi

 sedikit biodata tentang saya
nama penuh : toshiba
nama manja : shiba
nama tok jan panggil : syifa =.='
nama dedi n mami : hizal n raihan
tarikh lahir : 3bulan sebelum thaipusam (mami yang cakap)
wane bulu : entahler..mami slalu kate saye macam lanun.eh, kite tak jawap soklan la..sori..tak paham..
makanan kegemaran: suke makan ape yang mami n dedi kite makan. kadang2 kuaci pon kite makan..hihi
paling suke, whiskas.
permainan yang digemari: main lompat atas pale mami n dedi (pastu kene jentik tinge..wuwuwuwu..)
main pancing tikus (kite suke gile gigit tikus tu, wane merah.)
main kejar cicak pastu bagi putus ekor, pastu biarkan je...aigoo..
tempat tidur paling best: bawah ketiak mami. wangi ooo... o.0'
n atas sofa mami.
bau perfume yg paling saye suke: bau kaki dedi bile buka stokin pas balik kijo..pergh! heaven wa cakap lu..

ok..itu je..layan je la gambar kite ni ek. ;p


bolatkan mate kite. mami slalu cium2..:)
kalau de taik mate, kite slalu suh mami besihkan. haish...(budak ni..grr..)

ni ngah bodek2 mami belikan kfc. pastu suap kite makan, pastu suapkan air, pastu main2 ngan kite pastu tepuk2 kite, pastu peluk2 kite..beshnye..
 
cayang mami...xoxo
 alamak, mami datang. larikkk!!!

==========================
 

Selasa, Februari 15, 2011

tak faham bahasa budak

semalam g berjumpa dua budak yang bising tu.tempat perjumpaan di rumah nenek di cheras.


disebabkan maklang ni dah lame tak main ngan dorang, jadi proses besuai kenal jadi lama sikit. =.="


atuk balik surau, tanye sara buat ape..(mase tu minah nuha sara tengah main ketuk2 drum mainan, minah reena tengah gelak2 sebelah die.)
nuha jawab: "ababbum bombom!"


maklang a.k.a aku :"pebenda ko cakap ni nuha sara??"


nuha: sengih saje...


adoila...pelat pelik2 je budak ni.kuat gaduh lak tu dua orang ni.
p/s: gambar lupe amik le pulak..camera tetinggal lam kete.huhu






Isnin, Februari 14, 2011

amboih...comeinyaaa...(sile nganga mulot)..ngaaaaa

dengan rasminya aku isytiharkan sudah jatoh chenta dengan mendealah ni..alolo kuci2..dush!


 hambek..tak ke comel purse ni???? psst, tolong bagi satu buleh? ;)

ngaaaa...drooling...;)'
okei, sile g ke blog tuanpunya contest yang comel ni. (gile kaki bodek aku nih.haha)


Ahad, Februari 13, 2011

nak main hujan!!!

hubby said: i was thinking where to bring my bini go jalan2 tonight. (;0)
me: yang, nak cari clincher buleh dop? ;p

hubby: okey! jom, kite men hujan kat luar. 
T_T

sangat lebat ok hujan...wuwu..
tapi, dah siap, tunggu ujan reda je.he

sambil tunggu sempat lagi snap.
to be warned: due to overeating lately, sume jeans saye tak dapat menampong saiz perot yang semakin besar. so, i went to another alternative, pakai maxi skirt sudey..beli mase balik klate hari tu. amagad!!! so in love dengan ini sekert ok..sangat bijak menutupkan kembong2 dan gedebeh2 di perot saye.hak!

 eh shiba, mau pigi mana??

 in love with d skirt, n d scarf.~xoxo~

si tua bongkok..T_T
ujan da benti, let's go!!!

~xoxo~

Sabtu, Februari 12, 2011

ROCK it bebeh!!!!

dengan tak sedar dirinye aku g konsert kat karnival WOW! sempena 1dekad putrajaya. keje melambak2 pon leh g layan konsert. haram tak sedar diri aku ni.

lupe lah nak amek gambor, sbb tak bawak kamera..huhu
secara konklusinye, 
SAYA BERPUAS HATI BOLEH NINGOK HUJAN, RAMLI SARIP, ABANG HUSIN a.k.a AWIE, PAPA ROCK AMY SEARCH and KAKAK KESAYANGAN YANG KIUT MIUT BIARPON GEDIK LENTIK, KAKAK ELLA!!!!!!
pergh! memang besh sungguh. biarla kene diri 2 jam pon, jauh dari stage, tapi takpe..aura mereka sampai blakangggg nun. haha

 

erk...bapak ah!!

haku terkejut! 

korang pon tau kan..(korang..penggunaan kata nama yang sungguh perasan ramai yang bace blog haku.huhu..T_T) hidup aku beterabur minggu ni.so, aku tak dapek nak update sangat n aku takde amek gambar, sebab tak kuar pon..huhu


jadinye, hari ni cuti.tapi tu pon kene datang skolah pasal ade mesyuarat koperasi pejadah kan..pegi gakla...orang duk bermesyuarat, aku gi tersengguk2 kat blakang. NICE! ok, jangan tiru. such a bad example.
jadinye, (lagi..?)aku online la pas balek skolah, tengok blog sendirik...
eh, ade 14 orang..(sian ko han, takpela, sikit2 lame2 jadi bukit.kikiki..) 
konon2 nak la tengok sape yg follower aku lagi sorg tu..baiknye hati kamu..:')

PERGHHH!!! WOOT WOOT KOTTTTT!!!

AKU ULANG WEH, WOOT WOOT jadik follower aku!!! hek! bapak ah.honored sekejap.
kepada encik woot woot , trimas bro sebab sudi menjengah ke blog saye. hehe

(cepat2 aku tuko layout, gile kau. otai kot brother nih..)

skalinye, die g featured akunye blog lak kan lam blog die. pergh! layan...(tumbok satgi kang, brangan ngat aih ko nih!)

xoxo
bubye!

Khamis, Februari 10, 2011

hidup berterabur

entri ini bakal menjadi sangat pendek kerana..~seperti yang di atas~


oh...how i wish i'm still drooling on my couch and watching soapies...T_T
awal2 pagi sudah di sekolah, ya...menselesaikan tugas yang masih berbaki beribu2 itu..


just a lil' thought this morning, maybe it's best if this world fills with good people, incomparably funny, undeniable beautiful and pretty, inside out..
tapi, itulah hikmah Allah cipta us with soooo many different looks, persona, attitude and characters...so that, we learn how to accept others..

cukup.hee..:) sila doakan saya berjaya selesaikan tugas busuk itu..lalalala

xoxo